Enkele geweldige weetjes over je stem!

Voor de leden van popkoor Vocalicious is hun stem hun belangrijkste instrument. Maar een stem is zoveel meer… Laat je verbazen met deze weetjes!

Wist je dat mannen gemiddeld 20 seconden lang een toon kunnen aanhouden? Vrouwen kunnen dit gemiddeld ‘maar’ 15 seconden en kinderen ‘slechts’ 10 seconden… Voel je vrij om dit eens uit te testen.

Wist je dat zangers en zangeressen vaak een grotere longcapaciteit hebben dan mensen die niet zingen? Om een liedje goed te kunnen zingen, is het noodzakelijk dat je grote hoeveelheden lucht kan inademen en gedoseerd kan uitademen. Deze grotere inname van zuurstof is niet alleen beter voor je uithoudingsvermogen, maar het verbetert ook de gezondheid van je hersenen. Je wordt er bovendien aandachtiger van en gaat sneller reageren! Alleen maar voordelen dus, maar hoe krijg je nu een grotere longcapaciteit? Door te sporten! Vooral zwemmen en intervaltrainingen zijn zeer effectief om de longcapaciteit te vergroten!

Wist je dat je niet als zanger geboren wordt? Je hoort het vaak: mensen die beweren dat ze niet kunnen zingen… maar niets blijkt minder waar te zijn! Onderzoek toont aan dat ‘slechte’ zangers even goed noten kunnen onderscheiden als ‘goede’ zangers en dat er verder ook geen verschillen zijn in hun stembereik. Het enige waar ‘slechte’ zangers te kort aan hebben is… OEFENING. Want zoals het spreekwoord zegt: oefening baart kunst! Daarnaast weten we ook allemaal dat onze stem een spier is, en zoals voor elke spier geldt ook hier het principe: ‘use it or lose it’. Blijven zingen dus!

Wist je dat zingen ook een echte workout is voor verschillende spieren in je lichaam? Om één zin te zingen werken er meer dan 100 spieren samen, zoals de spieren in je nek, borst, kaak, lippen en tong!

Wist je dat elke stem uniek is? Ieder mens heeft stembanden van een verschillende grootte die bovendien ook nog eens anders gevormd zijn. Maar het geluid van je stem wordt daarnaast ook nog bepaald door de vorm en de grootte van de rest van je lichaam!

 

Geef een reactie