Je goede voornemen voor 2019? Zingen!

Men zegt wel eens dat zingen je alerter, relaxter en minder vaak verkouden maakt.

December is een maand waarin er veel wordt gezongen. Dat begint al met het feest van onze goed heilige man, Sinterklaas, waarna we een aanloop nemen naar de eindejaarsfeesten met de kerstliedjes, om vervolgens weer wat te verdwijnen naarmate het nieuwe jaar dichterbij komt.

Maar waarom is nu net december zo een populaire maand om onze kelen te smeren? Het is eigenlijk niet zo vreemd: tijdens de vele donkere dagen van december kruipen we graag dicht bij elkaar. De ene onder een lekker warm dekentje in de zetel, de andere zingt in een koor en geniet er van de samenhorigheid van de groep. Denk aan gospelsongs waarin de zwarte slaven zich één voelden in hun miserie, aan het luidkeels meezingen op de voetbaltribunes of aan je helemaal laten gaan met de radio tijdens de top 100 van het voorbije jaar.

Mohammed Fairouz, een Amerikaans-Arabische componist is ervan overtuigd dat veel ellende in de wereld voorkomen kan worden als iedereen verplicht in een koor zou moeten zingen. In een koor moet je wel rekening met elkaar houden en naar elkaar luisteren.

Of luisteren we naar muziekprofessor Grenville Hancox? Hij is medeoprichter van een instituut dat het effect van muziek bestudeert op de gezondheid van groepen. Het is geen natte-vingerwerk, het centrum verzamelt wetenschappelijk materiaal omtrent deze materie.
Hancox beweert dat zingende mensen zich beter gaan voelen en gemakkelijker emoties kunnen uiten. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat zingen helpt bij het omgaan met chronische pijnen. Bovendien zou het stress verminderen en bacterievorming in de luchtwegen tegengaan door een betere ventilatie. Kort samengevat: mensen die zingen zijn alerter, relaxter en minder vaak verkouden.

Redenen genoeg om meer zingen op ieders lijstje van goede voornemens te plaatsen. Of om het met de woorden van Ella Fitzgerald te zeggen: “Het enige dat beter is dan zingen is méér zingen.”

 

Bron: Volkskrant.nl

 

Geef een reactie