Tenor Bruno Vansimpsen

Deze keer zetten we een koorlid in de kijker, Bruno Vansimpsen, één van onze tenoren. Naast Popkoor Vocalicious is Bruno zeer geëngageerd in de koorwereld en doet hij regelmatig mee aan koorprojecten. Zo ook aan het project “In Koor” waarbij ze een popup-koor hebben opgericht om mee te touren met Bart Peeters. Hij heeft zijn ervaring voor ons opgeschreven:

September 2013, zanglerares Karen Melis stelt voor om met het zangensemble van de muziekacademie van Diest mee te doen met het initiatief Zingalong. Dit past in onze vorming van jazz en lichte muziek. Enkele bekende nummers leren we aan in een boeiende workshop. Op een paar uurtjes tijd ontstaat er een volwaardig koor dat wordt geïntegreerd tijdens het optreden. Hier maak ik voor de eerste keer kennis met de dirigent Hans Primusz. Op 29 oktober 2013  treden we op in het cultureel centrum van Lier.

Jaren later, via FB, zie ik de aankondiging van de organisatie ZaterdagZondag, die een eenmalig concert van een artiest met een pop-upkoor organiseert. Het evenement wordt voorafgegaan door artistieke workshops waarin de zangers worden klaargestoomd door een team van professionele coaches. Het recept noemt “In Koor”.  De artiest in kwestie is Bart Peeters.

Dit recept wordt al voor de negende keer toegepast, en jawel de meester-kok is Hans Primusz. Even checken of het past in de agenda….en all right ik kan meedoen. Op dat moment is er gelukkig nog geen wachtlijst voor mannen. Vrouwen daarentegen maken nog weinig kans door de lange rij wachtenden. Het is nochtans niet gratis. Je betaalt 330 € maar krijgt hier 4 workshops (hele dagen) en bij dit evenement ook 6 optredens voor in de plaats.

We zijn ingedeeld in groepen van 60 deelnemers per stad (Leuven, Hasselt, Gent,2xAntwerpen). In Leuven was stemgroep nr 4, de mannen, voltallig met 15. Kun je je dat inbeelden? Met de reserve koorleden voor extra optredens meegeteld, telt de gans groep 500 zangers.

Het moment waarop je nieuwe partituren te zien krijgt, vind ik zalig. Wat Hans geschreven heeft, komt helemaal overeen met de sfeer die elk lied moet uitstralen. “Liefde is alles”, “Dicht bij mij” en “Kies mij” zijn pareltjes om te zingen.

De coaches leren ons ademhaling- en stemtechnieken en hameren voortdurend op inleving. Aarde, lucht, water en vuur…weet je nog….zijn nooit ver weg. Een schaarbeweging met de vingers als uitbeelding om woorden NIET te verbinden, wordt bijna repetitiechoreo. Wil er iemand mijn Messias zijn?

Het eerste optreden komt dichterbij. De spanning stijgt. Het op- en afgaan wordt militaristisch  gedrild. Hoe kan het ook anders? Soms moet we met 120, dan weer met 240 op het podium. Met een lange slang, die ingenieus op voorhand ontworpen werd, lost het fileprobleem in de flessenhals naar het podium toe zich vanzelf op.

Omdat ik niet meer thuis geraak met het openbaar vervoer, regel ik alvast overnachting in de hostel The ASH (samen met Ward) en later ook op het kot van m’n zoon Hendrik met een veldbedje. Wie zal het eerste thuis zijn hij of ik?

Voor plaatselijk vervoer zorgt Velo Antwerpen en de catering van AH levert gezonde zangrantsoenen. Er is zelfs NA gemberbier.

De 6 concerten in deSingel zijn uitverkocht. Onze hit is toch wel “Dicht bij mij” waar het koor de rol van Tutu Puane op zicht neemt, opbouwend naar een climax en toch zachtjes eindigend. Sommigen noemen deze concertreeks één van de meest memorabele uit de jongste 10 jaar van Bart.

Bart weet perfect de sfeer neer te zetten en gebruikt hiervoor op een gepaste manier de meerstemmige koorzang. Ik ga hier niet elk nummer bespreken maar 9 maanden later weet je wel wat de essentie was: algeheel enthousiasme en onuitputtelijke energie, gemixt met vriendschap, positiviteit en artistiek genot.

Even m’n ogen dicht en ik zit terug midden in ons volledig losgeslagen, bijna tomeloze uitvoering van “A”.

Nadien kreeg ik nog de kans om met sommigen het sinterklaaslied te gaan zingen bij Van Gils en kon ik meewerken aan audio-opnames van de liedjes met een 80-tal koorleden. Ik heb me opnieuw ingeschreven voor de 10de editie (Bart Peeters-K’s Choice-Lady Linn – Frank Vander linden). Na die concerten worden we nog op een aangename manier gerecycleerd voor de verjaardag shows van Bart Peeters.

Mijn verhaal is niet bedoeld als promo voor de initiatieven van ZaterdagZondag maar laat het wel een teaser zijn voor wat ons te wachten staat met de World Choir Games, een ander concept maar volgens mij met dezelfde essentie nl. enthousiasme, energie, vriendschap, positiviteit en artistiek plezier in een decor vol met publiek.

Bruno Vansimpsen

Geef een reactie